Cum se distrau copiii acum 50 de ani

Astăzi aproape orice copil are acces la un smartphone, la o tabletă, la un laptop sau la un calculator. Unii, mai norocoşi, au acces şi la console de joc. Inevitabil, modul de a se distra al copiilor de astăzi este aproape total diferit faţă de al nostru.

jucarii

Îi criticăm pentru faptul că stau prea mult lângă tehnologie, dar cumva uităm că acelaşi reproş îl primeam şi noi când eram mici. Bineînţeles, tehnologia nu era atât de avansată ca acum, așa cum este metoda de plată www.nelfin.ro, dar nu scăpam de reproşul părinţilor şi al bunicilor pentru că stăm prea mult în casă şi nu ne distrăm aşa cum se jucau ei la vremea lor.

Te-ai întrebat însă vreodată cum se distrau „ei la vremea lor”, în urmă cu 50 de ani să zicem? Am făcut o mică „cercetare” şi am aflat următoarele.

Ce jocuri se jucau copiii acum 50 de ani

În urmă cu 50 de ani copiii aveau jucării, dar nu erau la fel de atractive ca acum. Majoritatea erau din lemn. Ca atare, copiii se puteau juca şi singuri, dar niciodată cu aceeaşi plăcere pe care o aveau atunci când jucau anumite jocuri între ei.

Cele mai practicate jocuri în urmă cu 50 de ani erau:

 • pituluşul;
 • baba-oarba;
 • raţele şi vânătorii;
 • lapte gros;
 • şotronul;
 • ţară, ţară, vrem ostaşi!

Ce urmăreau la televizor copiii în urmă cu 50 de ani

În anii `60–`70, în principiu, românii aveau acces la televizor. În realitate însă, nu erau foarte mulţi cei care aveau unul, iar în perioada comunismului, timpul în care te puteai uita la el era limitat.

Cu toate acestea, copiii acelor vremuri se puteau distra uitându-se la câteva programe TV destinate lor. Printre cele mai urmărite programe din urmă cu 50 de ani se numărau:

 • Mihaela şi Azorel – un desen animat difuzat de TVR în anii 70;
 • Marinică – un desen animat românesc apărut în 1953;
 • Veronica şi Veronica se întoarce – filme româneşti pentru copii apărute în 1972 şi 1973;
 • Pistruiatul – un serial românesc apărut în 1973, al cărui erou era un copil;
 • Robinson Crusoe – primul lungmetraj românesc de animaţie. A apărut în 1973.

Uneori copiii din România, în anii 70, puteau urmări la televizor şi unele desene animate de afară, cum ar fi Tom şi Jerry sau Popeye Marinarul.

Teatrul radiofonic era în mare vogă în urmă cu 50 de ani

Cum programele TV pentru copii erau limitate şi mulţi nu aveau acces la televizor, teatrul radiofonic pentru cei mici era în mare vogă. Aproape oricine avea un aparat radio sau celebrul difuzor. 

La radio erau difuzate periodic şi poveşti pentru cei mici care erau ascultate de copii pentru că erau mai uşor de urmărit şi pentru că mulţi dintre ei nu aveau acces la prea multe cărţi.

În concluzie, chiar dacă nu aveau tehnologia de astăzi, copiii din urmă cu 50 de ani, aveau suficiente mijloace de a se distra. Programele cu desene animate erau limitate, dar puteau asculta la radio poveşti sau teatru radiofonic. În ceea ce priveşte jocurile, aveau de ales. Nu le lipseau nici jucăriile. Dacă ai copilărit în acele vremuri, ne poţi spune experienţa ta? Suntem curioşi să o aflăm. 

Share